Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattındaki ray kaynatma çalışmalarına katılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Sultanbeylilileri 55 dakikada Taksim’e ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Anadolu Yakası’ndaki 3 ilçeden geçecek, 8 istasyonlu, 10,9 kilometrelik Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattındaki ray kaynatma çalışmalarını başlattı. “Şu an gelinen seviye muhteşem” diyen İmamoğlu, Sancaktepe-Çekmeköy arasındaki ilk etabın 2023’te, Sultanbeyli etabının ise 2024’ün son çeyreğinde tamamlanacağını söyledi.
Hatlardaki ziyaret sırasında İmamoğlu’na eşlik eden CHP Sultanbeyli İlçe Başkanı Özgür Erdem de; “Sultanbeyli Bağlantı Raylarını bugün kaynattık. Binlerce emekçimizin alınteri var bu metrolarda. Göreve geldiğimizde durmuş olan bu hattın finansman ve teknik sorunlarını çözmüş ve yeniden başlatmıştık. İlk etabını gelecek yıl açıyoruz. İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun bu sözleri üzerine söyleyecek hiç bir sözümüz yok. Teşekkürler Başkanımız” dedi.
ŞU AN GELİNEN SEVİYE MUHTEŞEM
“Bir yanıyla da gururla buradayız” diyen İmamoğlu, kamuoyuyla şu bilgileri paylaştı:
Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli hattımızda yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Bu hattı yüzde 3-4 seviyelerinde devraldık. Bir kısım şantiye kurulumları, bazı şaft çalışmaları ve bir kısım tünel çalışmaları vardı. Hatta bunlar, ne yazık ki durdurulmuştu. Şunu da ifade edelim; burada bir avans ödemesi olmamasına rağmen yola çıkılmış bir hattı burası. İyi niyetle yola çıkılmıştı. Ama tabii geldiğimizde işin durmuş olduğunu ve bir kaynağının olmadığını tespit ettik ve hızlıca ‘Burada çalışmaları nasıl başlatırız’ diye yola çıktık. Deutsche Bank’tan elde ettiğimiz bir kredi imkanıyla beraber, sonrasında bir bono tahvil ihracıyla beraber önümüzü açtık. Şu an gelinen seviye muhteşem. Çünkü ortada 2,5 yılı biraz aşan bir emek süreci var. Ve bu emek sürecinde yüzde 65’lik seviyeye geldiğimiz ilk bölüm var. Bu ilk bölümle ilgili hedefimiz, 2023’ün ağustos, eylül aylarında Sancaktepe bölgesini inşallah Çekmeköy’e bağlamak istiyoruz. Tabii hemen 2024’te de son çeyreğine belki kalmadan, Sultanbeyli’yi de bu hatta bağlayacak şekilde yolumuza devam etmek istiyoruz.
TELAFFUZU BİLE ZOR RAKAMLAR
Sözünü ettiğimiz işler, zor ve kolay olmayan yolculuklar. Şurada gördüğünüz şu hattın yaklaşık 1 kilometresi bile büyük rakamlar. Telaffuzu bile zor rakamlar. 500-600 milyon lirayı geçen maliyetleri bulan rakamlar. Ne yazık ki böyle maliyetlerle yaptığımız işler. Bu tür maliyetlerin de finansman modeli bellidir. Keşke her şeyi direkt kasamızdan yapabilsek. Ama makul vadelerde borçlanarak, şehrin bugününü de kurtararak, geleceğe dönük mali düzenlemesiyle kentin yaşatılacağı ve elde edeceği kalitesiyle karşılayabileceği bir ödeme takvimini şehrin önüne koymaktır ki bu da 10-12 yıl gibi vadelerde borçlanabildiğimiz ölçüde, bunların şehirler açısından çok kıymetli olduğunu biliyoruz. Zira şehrimizde 2030 ve 2050 vizyonuyla beraber belirlediğimiz gelecek hedefi, bu kentin 800-850 kilometre raylı sisteme ulaşmak zorunda olduğu gerçeğidir.
SULTANBEYLİLİLERİ 55 DAKİKADA TAKSİM’E ULAŞTIRMAYI HEDEFLİYORUZ
Hatla birlikte Sultanbeylilileri 55 dakikada Taksim’e ulaştırmayı hedefliyoruz. Bunu yaptığımız takdirde bu kentte kaliteli yaşam mümkün. Bu yönüyle tam gücümüzle, tam inancımızla yola devam ediyoruz. Bu hattımızda ilave bir finans kaynağımızla ilgili sürecimiz devam ediyor. Meclis onayımızın çıktığı bir karardı. Şu anda da yine merkezi idarede süreçlerini takip ediyoruz. Umuyorum ki hem oradaki süreçleri hem de kaynak bulma konusundaki kabiliyetlerimizi, memleketimiz ve şehrimiz adına ortak kabiliyetlerimizi geliştirerek bu hattı da en doğudaki ilçemizi Sultanbeyli’yi, Sultanbeyli halkını, Sancaktepeli hemşerilerimizi, vatandaşlarımızı bir an önce kentin her noktasına toplu taşımanın en güzeli, en ideali olan raylı sistemle buluşturabilmek. Bugün yaktığımız kıvılcım, bu tünelin ucundaki ışığın görünmesi anlamına geliyor. Coşkulu bir şekilde, 2023’te ve 2024’te hem Sancaktepeli hem Sultanbeylili hemşerilerimizi mutlu edeceğimiz günlerde ve bu gördüğünüz tünelde bu sefer trenimizle beraber giderek vatandaşlarımızla buluşmak ve birbirimizi kutlamak istiyoruz. Bu yolculukta hem yol arkadaşlarıma hem yüklenicimize hem bütün emeği geçen herkese, geçmişten bugüne ve yarınlara yürekten teşekkür ediyorum. Engelsiz bir süreçle bu zaman dilimini başarıyla sonuca ulaştıracağımızdan da hiç kimsenin kuşkusu olmasın.”
TEK YÖNDE SAATTE 64 BİN 800 YOLCU TAŞINACAK
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Pelin Alpkökin’in verdiği bilgelere göre, kentin Anadolu bölümündeki karayolu trafiğini rahatlatması beklenen ve iki yaka arasındaki araç geçişlerini düşüreceği öngörülen hat, 8 istasyondan oluşacak. 10,9 kilometrelik hattaki yolculuk süresi 16 dakika olacak. Hat ile saatte tek yönde 64 bin 800 yolcu taşınacak. Hat; Çekmeköy, Sancaktepe ve Sultanbeyli ilçelerinden geçecek. Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metro Hattı’nın devamı niteliğinde olan yeni hat hizmete açıldığında, hazır durumdaki Marmaray ve metrobüs hatları, uygulama projeleri tamamlanan Sultanbeyli-Kurtköy Hızlı Tren ve Yenidoğan-İmes-Soyak Yenişehir Metro hatları ile yapım aşamasındaki Hastane-Taşdelen-Yenidoğan Metro Hattı, Dudullu-Bostancı Metro Hattı ve Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metro Hattı ile entegre olacak.