Ülkenin giderek karmaşık hale gelen sosyal, siyasal gündeminde sorumluluk sahibi, işini doğru yapan gazetecilere olan ihtiyaç her geçen gün daha da artıyor. Muhalefet yapacağım diye veya yandaş olacağım diye gazetecilikle ilgisi olmayan haberlerin, yazıların boy boy sunulması, dalkavukluktan öte bir şey değil. Bu kepazeler yüzünden gazeteciyiz demeye utanır hale geldik. Gazetecilik mesleğinden yoksun ve fitneci yapınızdan başka ne beklenir? 40 yaş üstü olan bu zatların attığı ’40 bin’ yalanına kim inanır ki?
Dünyada bazı meslekler öyle vahim bir duruma düşmüş ki sormayın gitsin. Bu mesleklerin en büyük handikabı ise genel ve yerel olarak ikiye ayrılması. Ayaklar altına serilen mesleklerin başında ise gazetecilik geliyor maalesef. Ben gazeteciliğin yerel kısmını ve günümüzdeki durumunu ele almak istiyorum. Genel ve yerel diye ayrılan gazeteciliğin bir başka sorunu da mektepli ve alaylı diye ayrılması. Mektepli kısmını şimdilik bir kenara bırakalım. Yerel de gazetecilik yapan kişilerin % 90’ı alaylı kısmına giriyor. Yani okumamış çıraklıktan yetişme. Kendimden örnek vererek devam etmenin daha doğru olacağı kanısındayım. 1994 yılında gazete dağıtımı ile başladım mesleğe. Gazeteciliği ve haber yapma tekniğini mesleki kurslara giderek öğrenmeye çalıştım. Meslekle ilgili okuduğum onlarca kitapla birlikte meslek erbaplarının deneyimlerinden de faydalanmaya çalıştım. Okuma, araştırma, sorgulama, dinleme ve anlatma yeteneklerimi geliştirmeye çalıştım. Askerlik ve 2 yıl ara vermemin dışında hep gazetecilik mesleği ile uğraştım. 20 yılı aşan meslek hayatımda hala kendime gazeteci demekten imtina ediyorum. Ancak günümüzde has bel kader eline imtiyazlık belgesi alan kişiler, kendilerine çekinmeden utanmadan gazeteci diyebiliyor. Birde sosyal medyacılar var. Bir fotoğraf, 2 anlamsız kelime ile kendilerini gazeteci sanan sürüyle kişi var. Mesleğin öneminden habersiz bu kişilerin birçoğu genelde ahlak ve maneviyattan da yoksunlardır. Yalan ve dedikoduyu gazetecilik sanan bu sözde gazetecilerin dalkavukluk üzerine hayal kurma becerileri çok ilerlemiş durumda. Hemen her yerde rastlayacağınız bu kişiler, kendilerini mahir göstermekten de geri durmazlar.
Etrafımda sık gördüğüm bu kişilerden bazıları ile maalesef birlikte mesai yaparak acı bir deneyimim oldu. Belli bir yaşın üzerinde olan bu tiplerin ağzı süslü kelime hazinesi gibi. Tecrübeli ve mesleğin erbabı diye görev verdiğim bu sözde gazetecilerden bazılarının hile ve entrikalarını belli bir süre geçtikten sonra anladım. Durumun farkına vararak işlerine son verdiğim bu kişilerin kuruma ve çevreye verdikleri zararın boyutunu sonradan anladım. Hiç hak etmedikleri halde maaşlarını alan bu kişiler, sağda solda dedikodu yaymaya başladı. Sanki şirketin ortağıymış gibi davran bu zatlar, inanılması imkansız olan rakamlarda alacaklarının olduğunu belirtmişler. Gazetecilik mesleğinden yoksun ve fitneci yapınızdan başka ne beklenir. 40 yaş üstü olan bu zatların attığı 40 bin yalanına kim inanır ki?
DALKAVUKLUKTAN ÖTE BİR ŞEY DEĞİL
Muhalefet yapacağım diye veya yandaş olacağım diye gazetecilikle ilgisi olmayan haberlerin, yazıların boy, boy sunulması, dalkavukluktan öte bir şey değil. Bu kepazeler yüzünden gazeteciyiz demeye utanır hale geldik. Ancak bu meslek dalkavukluk, yalakalık mesleği değil, onur ve sorumluluk isteyen bir meslek. Fakat bu mesleğin önemini bilmeyen çok sayıda sözde gazeteci mesleğin ayağa düşmesine neden oluyor. Asıl görevi toplumu bilgilendirme olan basın mesleğinin bu denli düşmesine gönlüm razı değil. Mektepli olmadıkları gibi çıraklıktan yetişen alaylı da değiller bunlar. İki cümleyi art arda dizme beceresine sahip olmayan bu zavallıların yalakalıkları yüzünden gazetecilik mesleği ciddi anlamda kirlenmiş durumda. Gazetecilik mesleğinden bihaber olan bu zatların yüzünden gazeteciyiz demekten utanır hale geldik. Sağdan soldan kopyaladıkları birkaç cümle ile kendilerini gazeteci rolüne bürüyen bu zavallıların, başarılı oldukları tek bir nokta var oda fitne yaymak. Gazeteciliği bir şantaj, karalama, iftira, yalan ve uydurma aracı olarak gören bu zatların asıl amacı 3 kuruşluk menfaattir.
GAZETECİLİK MESLEĞİ
Gazetecilik, Basın yayın organlarında haberlerin oluşturulması, araştırılması ve yayınlanmasında görev alan kişilerin oluşturduğu onurlu bir meslektir. Gazetecilik mesleğini icra eden kişiler, kanunlara saygılı, ahlaklı, onurlu, dürüst ve mesleki terbiyeye sahip olan kişilerdir.
KALİTELİ GAZETECİLİK YAPMAK ZOR
Halkın haber alma hakkının gözetilmediği gazetecilik, basın ahlakı ve ilkelerine aykırıdır. Yani rezil olmak kolay, kaliteli gazetecilik yapmak ise zor. Sadece adım duyulsun da, haberin doğru olup olmadığı önemli değil diyen, bir sürü gazeteci müsveddesi var sektörde. Gazetecilik etiği ve meslek ilkeleri neredeyse çöpe atıldı günümüzde her türlü çirkinlik ve çirkeflik bu müsveddeler yüzünden sıradanlaştı.
Ülkenin giderek karmaşık hale gelen sosyal siyasal gündeminde sorumluluk sahibi, işini doğru yapan gazetecilere olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Gazeteciliğin ne olduğunu ve kimlerin gazeteci olduğunu yeniden düşünme zamanıdır.
SÖZDE SOSYAL GAZETECİLER
Bir sözümde sosyal sözde gazetecilere, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte sosyal sayfa gazeteciliği de hızla arttı. Bir fotoğraf bir de anlamsız kelime eklenerek haber adı altında paylaşılanlar, sözüm ona gazetecilik oluyor. Gazeteciliğin önemini bilmeyen, haber yapma yeteneğinden yoksun kendi deyimleri ile ‘GEZTECİLER’, meslek ilkeleri ve gazetecilik onuru daha da ayaklar altına aldı.