Sultanbeyli Hasanpaşa Mahallesinde orman arazisini işgal gerekçesiyle 390 konuta yıkım kararı için dava açılmıştı. Sultanbeyli 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen davalar sonuçlandı ve Hasanpaşa Mahalle sakinleri davayı kaybetti. Davayı kazanan Çevre ve Orman Bakanlığı, mahalle sakinlerine tebligat göndererek 30 gün içerisinde evleri boşaltmalarını istedi. Tebligatlar sonrası mahalle sakinleri harekete geçti. Yaklaşık 500 vatandaş dün akşam Bahadırlar Düğün Salonunda bir araya gelip yol haritasını belirledi.
YIKIMIN AYAK SESLERİ
■ Sultanbeyli Hasanpaşa mahalle halkının beklemediği karar mahkemeden çıktı. Sultanbeyli Hasanpaşa Mahallesinde bulunan 390 konut’un orman arazisini işgal gerekçesiyle Orman Bölge Müdürlüğünün açmış olduğu ‘tahliye davası’ karara bağlanarak sonuçlandırıldı. Sultanbeyli 1. Sulh ceza mahkemesinin 2009/850 sayılı kararı ve Yargıtay 3. Ceza Dairesinin onayıyla 390 konutun orman arazisini işgal ettiği gerekçesiyle yıkılmasına karar verildi. Kararın taraflara ulaşması sonucu Sultanbeyli Orman işletme Müdürlüğü, 6831 sayılı yasanın 93/4 maddesi gereğince yıkılması kararı verilen ev sahiplerine 05.03.2012 tarihinde tebligat çekerek 30 gün içerisin de evlerinin boşaltılmasını, binanın boş olarak idareye teslim edilmesini, teslim edilmemesi halinde idarece infaz işleminin yapılacağı, yıkım esnasında meydana gelecek her türlü zarardan idarenin sorumlu olmayacağı, yıkım ve enkaz kaldırma masraflarının vatandaş tarafından tazmin edileceğini tebliğ etti. Yapılan tebligatlar mahalleye bomba gibi düştü.
VATANDAŞ ÇARESİZ
■ Sultanbeyli Hasanpaşa Mahallesinde bulunan Necip Fazıl Caddesi, Vefa, Karaçam, Karabekir, Kır, Ömür, Sinan ve Necip Fazıl caddesinin paralelinde bulunan sokak sakinlen ellerine ulaşan tebligat sonrası çaresiz kaldı. Orman Bölge Müdürlüğü’nün vatandaşların aleyhine açmış olduğu davayı Yargıtay’ın ilgili dairesi de onaylayınca yıkım kesinlik kazandı.
■ Sultanbeyli Hasanpaşa Mahallesinde bulunan Necip Fazıl Caddesi, Vefa, Karaçam, Karabekir, Kır, Ömür, Sinan ve Necip Fazıl caddesinin paralelinde bulunan sokak sakinleri ellerine ulaşan tebligat sonrası çaresiz kaldı. Orman Bölge Müdürlüğü’nün vatandaşların aleyhine açmış olduğu davayı Yargıtay’ın ilgili dairesi de onaylayınca yıkım kesinlik kazandı.
Sultanbeyli Orman işletme Şefliği, mahkeme kararına istinaden ilgili vatandaşlara tebligatlar ulaştırılmaya başlandı. Yapılan tebligatta mahkeme kararı hatırlatıldı ve vatandaşların 30 gün içerisinde işgal ettikleri orman arazileri ve üzerinde yaptıkları konutlan terk etmeleri istendi. Ayrıca, her bir vatandaşa mahkeme masraflarından dolayı en az 2 ile 3 milyar para cezası kesildi. Evleri yıkılacak vatandaşlar bir yandan para cezasına bir yandan da yıkım kararına tepki gösterip çaresiz olduklarını açıkladılar. Yıkımı engellemek için dün akşam Bahadırlar Düğün Salonunda toplanan yaklaşık 500 mahalle sakini, ne yapacaklarını, nasıl bir yol izleyeceklerini değerlendirdiler.
BİZ BURADA ‘İŞGALCİ’ DEĞİLİZ
■ Ellerine tebligat ulaşan vatandaşlara yine ilk olarak HABER TAKİP gazetesi ulaştı. Toplantı da görüştüğümüz birçok vatandaş:” mahkemede yaptıkları savunmaları tekrarlayarak biz buraları işgal etmedik. Buraları birileri tarafından işgal edilmiş. Biz memleketimizden geldiğimizde buralar birileri tarafından satılıyordu. Bizler buraları paramızla aldık. Bizi o günlerde hiçbir yetkili uyarmadı. Buralar orman arazisi demedi. Bizler buraların bedellerini ödeyerek aldık. Bize arsaları satan vatandaşlar orman arazilerini satmadıkları gerekçesi ile mahkemelerden berat etmiş, biz ise ormanda yer yaptığımız gerekçesi ile suçlu ilan ediliyor ve evlerimiz başımıza yıkılıyor.” dediler.
BURALAR YAPILIRKEN YETKİLİLER NEREDEYDİ?
■ Bazı vatandaşlar ise o tarihlerde görevde bulunan yetkilileri suçlayarak buralar işgal edilirken yetkililer neredeydi? Bu yapılaşmaya neden müsaade ettiler? Niçin buraların satılmalarına göz yumdular? diye bir dizi soru yönelttiler. Birçok vatandaş Çevre ve Orman Bakanlığına çağrıda bulunarak, bizi tahliye etmeden önce bu usulsüzlükleri yapanları bulup cezalandırın dediler.
YETKİLER DAVET EDİLMİŞ AMA KİMSE YOKTU!
Toplantı salonunda görüştüğümüz birçok vatandaş, “Bizim sıkıntımıza çözüm bulacak insanlar burayı yöneten kişiler. Bu toplantıyı yapacağımızı, gelip bize yol göstermeleri için kendilerini davet ettik ama gördüğünüz gibi kimse burada yok. Seçim zamanında kapımızdan ayrılmayan o siyasiler önümüzdeki yerel seçimlerde karşımıza nasıl çıkacak. Çok merak ediyoruz” ifadelerini kullandılar. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı toplantıda Avukat halkı bilgilendirdi.
YASA NE DİYOR?
■ 6831 Sayılı Yasanın konuyla ilgili 93/4 maddesini aynen yayınlıyoruz. Orman arazileri üzerinde kaçak olarak elde edilen her türlü mahsul ve tesislerin müsaderesine hükmolunur. Müsadere olunan mahsuller satılarak bedeli orman genel müdürlüğünü irad kaydolunur. Müsadere edilen tesisler, binalar ise orman müdürlüğü ihtiyaç görüldüğü takdir de orman ve diğer hizmetlerde kullanılabilir. Aksi takdir de ilgili orman dairesince yıkılmak suretiyle karar infaz olunur.